ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, Uncategorized

ΒΡΑΒΕΙΑ Τ.Ι.Ρ.Α. 2014 . Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της χρονιάς

ΒΡΑΒΕΙΑ Τ.Ι.Ρ.Α. 2014 . Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της χρονιάς

 _Group_Photo_2014_TIPA_Vcr2014_ClaudetteCarracedoPhotography_dpi72Στο μακρινό Vancouver του Καναδά συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των περιοδικών – μελών της παγκόσμιας ένωσης T.I.P.A. (Τechnical Image Press Association) προκειμένου να ανακηρύξουν τα καλύτερα προϊόντα Imaging της χρονιάς. Φέτος χάρη στη μεγάλη παραγωγικότητα των τμημάτων R&D των εργοστασίων, οι υποψηφιότητες ήταν αρκετές, δυσκολεύοντας το έργο της τεχνικής επιτροπής. Μετά από δημοκρατική διαδικασία αρκετών  ωρών και ψηφοφορία μεταξύ εκδοτών και διευθυντών σύνταξης περιοδικών απόλο τον κόσμο, προέκυψαν τα εξής βραβεία:

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΚΗ DSLR

Nikon D3300

01-Nikon D3300Mια από τις πρώτες βασικές DSLR xωρίς κατωδιαβατό φίλτρο, η DD3300 έχει αισθητήρα DX-format 24,2Μegapixel, κλιμακα ευαισθησίας ISO 100-12.800 με δυνατότητα ενίσχυσης κατά 1stop και burst mode 5καρέ το δευτ. Τα αρχεία φωτογραφιών και video 1080p μπορούν να μοιραστούν μέσω WiFi με τη βοήθεια του αντάπτορα Nikon WU-1a. Οι μικρές διαστάσεις αναδεικνύουν τη νέα γενιά συμπαγών μηχανών DSLR που ανταγωνίζονται τις CSC και αντιστοιχούν στις προτιμήσεις των αγοραστών οι οποίοι ζητούν πιο βολικό μέγεθος. Επίσης, το Guide Mode παρέχει χρήσιμες οδηγίες για τους αρχάριους.

 

KAΛΥΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ DSLR

Canon EOS 70D

02-Canon EOS-70DH EOS 70D ενσωματώνει νέο αισθητήρα CMOS 20.2 Μegapixel ΑPS-C, Αutofocus 19 σημείων και επεξεργαστή Digic 5+ με burst mode 7fps και εκτεταμένη κλίμακα ISO 100-12.800 που μπορεί να φθάσει ως 25.600. Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι το σύστημα Dual Pixel CMOS AF που διευκολύνει το video και μάλιστα με ακριβές autofocus στη λειτουργία LiveView καθώς και τη γρήγορη αυτόματη εστίαση στις φωτογραφικές λήψεις. Η επαφική οθόνη μεταβλητής γωνίας τύπου Clear View II LCD περιλαμβάνει 1.04εκ. pixel όσο για το wifi επιτρέπει το εύκολο μοίρασμα αρχείων ή τον έλεγχο μέσω smartphone και tablet μέσω Canon EO Remote App.

 

KAΛΥΤΕΡΗ DSLR ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Pentax K-3

03-Pentax K3_18135_whΠροοριζόμενη από τη  Ricoh Imaging για τη θέση της ναυαρχίδας στη γκάμα Pentax, το μοντέλο Κ-3 με αισθητήρα ΑPS-C- CMOS 24Μegapixel (χωρίς κατωδιαβατό φίλτρο) προσθέτει τη μοναδική λειτουργία εξομοίωσης antialias μέσω μικρομετρικής μετακίνησης του μηχανισμού sensor shift stabilizer ώστε να αποτρέπει το ενδεχόμενο εμφάνισης moiré. Aπό πλευράς hardware συναντάμε νέο επεξεργαστή Prime III κσι autofocus 27 σημείων SAFOX II ενώ το κλείστρο είναι πιστοποιημένο για 200.000 λήψεις. Το εύρωστο σώμα από κράμα μαγνησίου είναι προστατευμένο από τη βροχή και τη σκόνη (weather sealed). Έχει δυνατότητα ριπής  8,3fps σε ακολουθία 23 συνεχών καρέ RAW και 60 καρέ JPEG. Aπό πλευράς video προσφέρει full HD με stereo ήχο, μαζί με δυνατότητα video clip 4K.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ DSLR

Nikon D4s
NikonD4s

O νέος επεξεργαστής Expeed 4 συνεργάζεται με τον επίσης πρόσφατο αισθητήρα full frame 16,2Megapixel προκειμένου να δώσει εξαιρετικές ακίνητες εικόνες και video full HD με διάφορες τιμές ανανέωσης καρέ (frame rate) H νέα λειτουργία Group AF και διάφορες άλλες επιμέρους βελτιώσεις όπως η αξιοθαύμαστη ευαισθησία ως ISO 409.600 ξεπερνούν το μέχρι τώρα όριο ISO. H ταχύτητα και η απόκριση έχουν ενισχυθεί αφού η D4s μπορεί να  φθάσει σε ριπή τα 11fps με διατήρηση της αυτόματης εστίασης και της έκθεσης, και όλα αυτά με 30% καλύτερη επεξεργαστική ισχύ. Ως αποθηκευτικό μέσο η D4s χρησιμοποιεί κάρτες CF καθώς και το καινούργιο φορμά XQD για τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΣΑΙΟΥ ΦΟΡΜΑ

Phase One IQ250
PhaseOneIQ250

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλάτη με τεχνολογία CMOS ανάλυση 50Megapixel και δυναμική περιοχή 14 f-stop. .H κλίμακα ISO φθάνει από ISO 100 ως 6400 και ο χρονισμός κλείστρου εκτείνεται από 1/10.000sec ως την 1ώρα. Η λειτουργία live view διευκολύνει την εστίαση και τον έλεγχο της σύνθεσης είτε συνδέοντας μέσω USB3 σε υπολογιστή που τρέχει Capture One είτε ασύρματα σε iPad και iPhone μέσω της εφαρμογής Capture Pilot. Η πλάτη υποστηρίζει συγχρονισμό ως 1/1600sec. επιτρέποντας έτσι την άνετη εξισορρόπηση φυσικού περιβαλλοντικού και φλας φωτισμού σε όλες τις συνθήκες.

 

KΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΚΗ CSC

Οlympus OMD E-M10
Olympus_OM-D E-M10

H καλοσχεδιασμένη και εξαιρετικά compact ΟΜ-D Ε-Μ10 με το μεταλλικό σκελετό, πείθει για την ποιότητα εικόνας και την εύρυθμη λειτουργία χάρη στον επεξεργαστή TruePic VII, κληροδοτημένο από την κορυφαία E-M1, τον αισθητήρα LiveMOS 16Μegapixel, το WiFi με QR code, το μεγάλο ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο σκόπευτρο με 1,4εκ. pixel και την αρθρωτή οθόνη .1039Κ pixel. Eπίσης ενσωματώνεται σταθεροποίηση ως προς 3 άξονες και γρήγορο AF με 81 σημεία εστίασης που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το καρέ. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι η ριπή 8fps που ισχύει για 16 διαδοχικές λήψεις RAW και απεριόριστο αριθμό λήψεων σε φορμά JPEG.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ  CSC MEΣΑΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Samsung NX30
07-Samsung NX-30

H NX30 έχει αισθητήρα CMOS 20,3Megapixel ΑPS-C xρονισμό κλείστρου ως 1/8000sec. και ριπή ως 9fps. Aπό τα καλύτερα σημεία της είναι η αρθρωτή, επαφική οθόνη στην πλάτη τύπου AMOLED με επιφάνεια 3in. και δυνατότητα κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Τη στιγμή που πολλά μοντέλα φωτ. μηχανών προσφέρουν ασύρματη σύνδεση, η NX30 προσφέρει κορυφαίες λειτουργίες Tag and Go με βοήθεια του NFC, Μοbilelink για σύνδεση ως τεσσάρων συσκευών και Autoshare που αποστέλλει αυτόματα κάθε λήψη σε smartphone ή tablet. Eπίσης παρέχεται προεγκατεστημένο Dropbox και Flickr.

 

KΑΛΥΤΕΡΗ CSC ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Fujifilm XT1
08-Fujifilm XT1_Front-Left_18-55mm_WhiteBK

H X-T1 είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες μηχανή με ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο σκόπευτρο OLED που φοράει τον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή Χ-Τrans CMOS II 16,3Μegapixel. Για την αδιαβροχοποίηση επιστρατεύει 80 τσιμούχες καθιστώντας το σώμα ανθεκτικό στην υγρασία και τη σκόνη. Διαθέτει ανθεκτική οθόνη 3in. με 1.04εκ. pixel με εξωτερικό ενισχυμένο κρύσταλλο. Τα pixel τύπου phase detect που περιλαμβάνονται στο chip του αισθητήρα συνδυάζονται με το σύστημα contrast detect ώστε το υβριδικό AF να δίνει κάτω από όλες τις συνθήκες καλύτερη ακρίβεια και ταχύτερη απόκριση. Στο manual focus το βοήθημα Digital Split Image βοηθά στον έλεγχο της εστίασης. Τέλος η τεχνολογία Lens Modulation Optimizer λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους διαφράγματος και εστιακής απόστασης κάθε φακού Fujifilm XF και βελτιστοποιεί την απόδοση διορθώνοντας το βινιετάρισμα ή χρωματικές εκτροπές.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ CSC

Sony A7R
Sony-Alpha7R

Η μικρότερη και ελαφρότερη μηχανή με full frame αισθητήρα, φορά το chip της Sony Εxmor CMOS 24x36mm χωρίς κατωδιαβατό φίλτρο. Η εξοικείωση με τους χειρισμούς και την  εργονομία έρχεται με αξιοσημείωτη ευκολία. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν το Auto HDR, πολλά Picture Effects, βοήθημα focus peak για χειροκίνητη εστίαση, full HD video με 60/24fps και ωφέλιμη κλίμακα ευαισθησίας από ISO 100 ως 25600. Παρόλη την υψηλή ανάλυση των 36Megapixel η Α7R καταφέρνει να δίνει ριπή 4fps στη συνεχή λήψη. Επιπλέον, μαζί με την παρουσίαση της A7R ήλθαν στο προσκήνιο και πέντε καινούργιοι full frame φακοί Sony FE mount. Σημειώνουμε ότι οι χρήστες μπορούν να προσαρμόζουν E-mount φακούς σε crop mode και Α-mount μέσω αντάπτορα.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡREMIUM ΜΗΧΑΝΗ

Nikon Df
14-Nikon Df_SL_50_1.8_SE_front.high

H Nikon Df είναι μια μηχανή full frame με design εμπνευσμένο από την εποχή του φιλμ και βασικό στοιχείο τους περιστροφικούς επιλογείς και τα χειριστήρια κλασικού τύπου. Όμως στο εσωτερικό του ενισχυμένου σώματος από κράμα μαγνησίου βρίσκεται ένας αισθητήρας full frame 16,2megapixel, ο επεξεργαστής Expeed, η φωτομέτρηση τύπου 3d Color Matrix Metering II και το σύστημα autofocus 39 σημείων. Η μηχανή προσφέρει burst mode 5,5fps, autobracketing και κλίμακα ευαισθησίας που φθάνει τα 204.800 ΙSO. Aξίζει μνεία η προσήλωση της Nikon συμβατότητα αφού μπορούν να προσαρμοστούν όλοι οι φακοί Nikkor autofocus καθώς και οι χειροκίνητης εστίασης Ai και non-Ai. Την σκόπευση αναλαμβάνει το πεντάπρισμα και το live view μέσω της οθόνης 3,2in.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ COMPACT ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ 

Canon PowerShot G1 X Mark II

CanonG1XMK2

Δικαιώνοντας το γόητρο της σειράς Powershot G, η πρόσφατη G1x MkII προσφέρει επαρκή ανάλυση 13,1Megapixel με πολλαπλές αναλογίες στο καρέ, φακό zoom ισοδύναμο με 24-120mm και πολλές εξτρά λειτουργίες. Εκτός από JPEG υποστηρίζει RAW format 14bit ενώ το autofocus 31 σημείων χαρακτηρίζεται για την ακρίβειά του. Οι δυνατότητες επαυξάνονται από την επαφικού τύπου οθόνη 1.04εκ. pixel. Η εργονομία ενισχύεται με τον έλεγχο της έκθεσης και άλλων λειτουργιών μέσω των δακτυλιδιών dual control στο φακό. Παραπέρα συναντάμε full HD video, WiFi και NFC. Σημειώνουμε ακόμη τη δυνατοτητα χειροκίνητης εστίασης με ένδειξη Focus Peak.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΜΗΧΑΝΗ 

Nikon AW1Νikon 1 AW1

Η AW1 είναι η πρώτη CSC με προδιαγραφές αδιαβροχοποίησης σε βάθος 15m, αντοχής στις πτώσεις από 2m και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης είναι κατάλληλη για χρήση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (trekking, εξερευνήσεις, μακρινά ταξίδια) έχοντας ενσωματωμένο GPS, ηλεκτρονική πυξίδα και υψόμετρο, ένδειξη οριζοντίωσης καθώς και wifi με την προσθήκη του αντάπτορα Nikon Wu-1a. Σημειώνουμε ότι ακόμη και το ενσωματωμένο φλασάκι είναι αδιάβροχο. Ο αισθητήρας CX format 14.2Megapixel μαζί με τον επεξεργαστή Expeed 3A φροντίζουν για την απόδοση στη φωτογραφία και το video και προσφέρουν μεγάλη ωφέλιμη κλίμακα ευαισθησίας ως ISO 6400. Όλοι οι φακοί Nikon 1 είναι συμβατοί αλλά η εταιρία προσφέρειι και δύο ειδικούς αδιάβροχους φακούς 11-27,5mm και 10mm f/2,8.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ SUPERZOOM COMPACT

PanasonicGH4Panasonic LUMIX DMC-TZ60 / ZS40

H Panasonic TZ-60 είναι μια ελαφριά superzoom (με βάρος μόλις 220 γρ.) και πολύ μικρές διαστάσεις, μόλις 66x111x37mm ενώ ο φακός zoom 30x Leica ισοδυναμεί με 24-720mm σε αναλογία 35mm). Η μηχανή έχει αισθητήρα 18 MP CMOS και οθόνη 3 ιντσών LCD, μαζί με ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο κάλυψης 100%. Έχει δυνατότητα λήψης σε RAW, video ΗD, focus peaking και προχωρημένο σύστημα σταθεροποίησης HYBRID O.I.S.+ (Hybrid Optical Image Stabilizer Plus), για να περιορίζει αποτελεσματικά τον κίνδυνο των κουνημένων καρέ στη φωτογραφία και το βίντεο, χαρακτηριστικό απαραίτητο σε μια τόσο μικρή μηχανή με τόσο μεγάλο zoom. Περαιτέρω ενσωματώνει flash, WiFi, GPS και NFC.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΗ COMPACT 

10-Samsung WB50FSamsung WB50F

H Samsung WB50F (διαστάσεων101x68x27mm) έχει αισθητήρα CCD 16 MP για τη λήψη φωτογραφιών και video, με 12x οπτικό zoom (ισοδύναμο με 24-288mm). Η οπτική σταθεροποίηση OIS εξασφαλίζει εικόνες με ευκρίνεια στις μεγάλες εστιακές αποστάσεις και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι πολλαπλές Smart λειτουργίες της, επιτρέπουν στον χρήστη διάφορες δημιουργικές προσεγγίσεις ενώ η λειτουργία “soft flash” υπόσχεται καλύτερα πορτραίτα και close-ups. Όπως και όλα τα μοντέλα της Samsung, η μηχανή εφοδιάζεται με διάφορες δυνατότητες διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένου της λειτουργίας “Tag and Go” για smartphones και tablets, που δίνει τη δυνατότητα χειρισμού της μηχανής από απόσταση.

περιοδικό ΦΩΤΟγράφος