Κεφαλές για τρίποδα

Κεφαλές για τρίποδα

Το έτερον ήμισυ.

Eστω ότι κάναμε το σωστό και δεν περιοριστήκαμε σε βασικό τρίποδο αλλά προχωρήσαμε στην επιλογή ενός από την αμέσως επόμενη, πιο σοβαρή κατηγορία.  Αναφερόμαστε βέβαια στα μοντέλα τριπόδων που δέχονται εναλλακτικές κεφαλές, ξανοίγοντας ορίζοντες πολλαπλών επιλογών για το φωτογράφο. Η τελική απόφαση θα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το βάρος του συνόλου μηχανής/φακού, το θέμα, τη χρήση (φωτογραφική, video ή μεικτή) κλπ. Επειδή μάλιστα αλλάζουν αρκετά εύκολα ίσως μπορούμε να σκεφθούμε το ενδεχόμενο ενός ντουέτου κεφαλών. Π.χ. μία για καθαρά φωτογραφική χρήση και μία υδραυλική που θα μας δώσει περιθώρια καλύτερων βιντεοσκοπήσεων επιτρέποντας πιο ομαλές κινήσεις.

Πριν την αγορά
•    Πριν αγοράσουμε τρίποδο και κεφαλή πρέπει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες μας. Δηλ. θέλουμε ένα εύκολο στη μεταφορά τρίποδο και μια πολύ εύχρηστη κεφαλή. Ψάχνουμε για τον πιο ελαφρό συνδυασμό; Θέλουμε εξοπλισμό για ζωή που να αντέχει την κακομεταχείριση;
•    Κεφαλή και τρίποδο πρέπει να εναρμονίζονται. Κυρίως ως προς το φορτίο. Π.χ. δεν έχει νόημα η βαρειά κεφαλή πάνω σε ένα απλό τρίποδο.
•    Στη συναρμολόγηση να βιδώνεται σωστά η κεφαλή πάνω στο τρίποδο.

     MFMH055M0-Q2ballBall (σφαιρικές) κεφαλές
Γνωρίζουν τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω του μικρού όγκου (μικρότερου από οποιοδήποτε άλλο είδος κεφαλής) και της μεγάλης πρακτικότητας. Όπως λέει και το όνομα η έδραση γίνεται σε σφαιρικό ρουλμάν. Οι κινήσεις ρυθμίζονται πανεύκολα σε όλα τα επίπεδα και κατευθύνσεις. Αρκετά μοντέλα έχουν ρυθμιζόμενη τριβή και απόσβεση καθώς και πλατφόρμα με πλακέτα γρήγορης απελευθέρωσης. Αλλα συνδυάζονται με αφαιρούμενη λαβή panning και πολλά ενσωματώνουν αλφάδια για ρύθμιση οριζοντιότητας και καθετότητας. Γενικότερα το μέγεθος και το βάρος της κεφαλής ball type συσχετίζεται άμεσα με το φορτίο που μπορεί να δεχθεί.

 

pistolPistol
Αποτελούν παραλλαγή
των σφαιρικών και συνδυάζουν τη σφαιρική συνδεσμολογία με λαβή τύπου πιστολιού που έχει ένα μηχανισμό ασφάλισης/απασφάλισης ώστε να ακινητοποιεί την κεφαλή ακαριαία.

 

 

professional-video-camera-on-tripodVideo
Αποτελούν παραλλαγή των pan & tilt αλλά με υδραυλική έδραση (με απόσβεση) για ομαλότερη μετατόπιση όταν η βιντεοκάμερα κινείται για να παρακολουθήσει τη δράση. Επίσης σε αρκετά μοντέλα έχουν αντίβαρο εξισορρόπησης είτε απλό είτε βηματικό είτε πλήρως μεταβλητό. Οι υδραυλικές κεφαλές παρέχουν οριζόντια κίνηση σε 360° και κλίση ως 75°.

 

 

DSC_0153Pan & Tilt
Ο πιο διαδεδομένος τύπος κεφαλής, τουλάχιστον ως πρόσφατα. Οι κινήσεις γίνονται σε τρία επίπεδα ενώ οι χειρισμοί πραγματοποιούνται είτε με δύο είτε με τρεις μοχλούς προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις ενώ η έδραση γίνεται σε κυλινδρικές μεταλλικές επιφάνειες. Εκτός από τα τελείως βασικά μοντέλα, οι περισσότερες κεφαλές του τύπου έχουν μικρή ή μεγαλύτερη πλατφόρμα άμεσης απελευθέρωσης. Μια παραλλαγή των κεφαλών video που κερδίζει έδαφος είναι ο τύπος half ball που ξεπερνά τον περιορισμό των δύο μόνον επιπέδων κίνησης έχοντας σφαιρική βάση που δίνει περιστροφή σε περίπου 30° απόκλιση από τον ορίζοντα.

 

gimbal1gimbal2Gimbal
Όταν φωτογραφίζουμε με βαρείς τηλεφακούς που ούτως ή άλλως χρειάζονται τρίποδο για να αποφευχθεί το camera shake, αρκετές φορές καταφεύγουμε στο ειδικό κολλάρο στήριξης που εξισορροπεί κοντά στο κέντρο βάρους, το σύνολο μηχανής και φακού. Όμως η σωστή κατανομή ισχύει στην ευθεία. Τι γίνεται αν χρειαστεί να δώσουμε κλίση προς τα πάνω ή τα κάτω; Το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι η …αστάθεια. Οι κεφαλές gimbal επιτυγχάνουν τη διατήρηση του κέντρου βάρους στο ιδανικό σημείο ακόμη και στην μετακίνηση της μηχανή, σε κινήσεις pan και tilt. Oι εφαρμογές κυρίως αποβλέπουν στα σπορ, το wildfile, το birdwatching κλπ.

vanguard-PH-32-bubble-levels

Tips
Ball head=πιο βολικές
Pan & Tilt head= περισσότερος έλεγχος
Gimbal head=μόνον για βαρείς τηλεφακούς
Video head=για ομαλή παρακολούθηση της κίνησης

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: