Φτιάξε το δικό σου Laptop

Φτιάξε το δικό σου Laptop

Μάθε πώς μπορείς να φτιάξεις ένα Laptop που θα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες

1 – Διάλεξε Barebone

Διάλεξε το «σασί» που προτιμάς. Διαλέγοντας barebone, έχεις τη βάση για το Laptop σου ενώ διαλέγεις και το μέγεθος οθόνης που προτιμάς. Στο Barebone συμπεριλαμβάνονται οθόνη, motherboard και κάρτα γραφικών.

Τι είναι

Το Barebone είναι το «σασί» του Laptop. Αν ήταν αυτοκίνητο, θα ήταν το «βασικό» μοντέλο πάνω στο οποίο χτίζονται οι διαφορετικές εκδόσεις.

Από τι αποτελείται

Το Barebone αποτελείται από τρία βασικά μέρη τα οποία σε κάθε μοντέλο είναι ίδια:

Οθόνη: Το μέγεθος και ο τύπος της οθόνης (LED, LCD) παραμένουν σταθερά.
Μητρική: Είναι η πλακέτα (motherboard) πάνω στην οποία μπαίνουν όλα τα εξαρτήματα του Laptop.
Κάρτα γραφικών: Είτε είναι ενσωματωμένη στη μητρική είτε ανεξάρτητη, η κάρτα γραφικών είναι μέρος του Barebone και καθορίζει τη χρήση του (παιχνίδια, ταινίες, απλές εργασίες).

2 – Διάλεξε CPU

Θες να σερφάρεις στο Internet και δουλεύεις με εφαρμογές γραφείου; Ή σου αρέσει να «λιώνεις» στο gaming; Διάλεξε τη CPU ανάλογα..

Τι κάνει

Η C.entral P.rocessing U.nit είναι το «μυαλό» του Laptop, το εξάρτημα που φροντίζει να γίνονται όλα σωστά και γρήγορα. Η CPU των Laptop, πέρα από τις επιδόσεις, έχει και χαμηλότερη κατανάλωση για να κάνει εξοικονόμηση στη μπαταρία.

Βασικά χαρακτηριστικά

Πυρήνας: Το κύριο μέρος της CPU και ο βασικός υπεύθυνος για την ταχύτητα και τη λειτουργία της. Υπάρχουν επεξεργαστές με 2, 4, 6, ακόμα και 8 πυρήνες. Και για να το κάνεις εικόνα, φαντάσου πολλούς επεξεργαστές συνδεδεμένους, που εκτελούν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές.
Χρονισμός – Ταχύτητα: «Το γκάζι» της CPU. Τη μετράμε σε Gigahertz (GHz): όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο πιο γρήγορη είναι.
Μνήμη Cache: Γρήγορη μνήμη, στην οποία η CPU έχει άμεση πρόσβαση. Εκεί αποθηκεύονται δεδομένα τα οποία η CPU χρησιμοποιεί πιο συχνά και χρησιμοποιείται σαν «παράκαμψη» για να μη χρειάζεται κάθε φορά να ανατρέχει στην –πιο αργή – RAM. Όσο περισσότερη Cache έχει η CPU, τόσο πιο γρήγορα εκτελεί τις διάφορες εργασίες.

Πώς επιλέγεις

Αν κάνεις browsing στο Internet, μπαίνεις Facebook και δουλεύεις στο Office θα χρειαστείς έναν απλό επεξεργαστή με 2 πυρήνες χρονισμένο κοντά στα 2GHz. Αν, όμως, παίζεις σύγχρονα παιχνίδια, θες να βλέπεις ταινίες σε HD και δουλεύεις με βαριές σχεδιαστικές εφαρμογές, θα χρειαστείς ένα σύγχρονο επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες, χρονισμένο πάνω από τα 3GHz. Η σύγκριση γίνεται μεταξύ επεξεργαστών ίδιας οικογένειας π.χ. Core i7 με Core i7 ή Pentium με Pentium.

3 – Διάλεξε μνήμη

Πόση μνήμη είναι για εσένα αρκετή; Επίλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου, για να έχεις πάντα τον έλεγχο των επιδόσεών σου.

Τι να προσέξεις

Τι κάνει

Για να καταλάβεις το ρόλο της μνήμης φαντάσου ένα… parking, αυτή τη φορά προγραμμάτων! Όσο περισσότερη, τόσο περισσότερα προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εργασίες σου.

Βασικά χαρακτηριστικά

Χωρητικότητα: Όσο περισσότερη μνήμη, τόσο περισσότερα δεδομένα θα χωρέσουν σε αυτή και τόσο πιο γρήγορα ο επεξεργαστής θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις εργασίες που θα του ζητήσεις.

Ταχύτητα: Το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό μίας μνήμης είναι η ταχύτητά της, που μετριέται σε MΗz. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πιο γρήγορη είναι η μνήμη και τόσο καλύτερη απόδοση θα έχει το Laptop.

Τύπος: Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο θα βγαίνουν καλύτεροι τύποι μνήμης RAM. Έτσι, ενώ παλαιότερα είχαμε τις SDRAM, τώρα έχουμε περάσει σε τεχνολογίες DDR2 και DDR3. Εννοείται πως πιο «εξελιγμένη» μνήμη σημαίνει και καλύτερη απόδοση για το Laptop σου.

Πώς επιλέγεις

Αν ασχολείσαι με καθημερινές εφαρμογές όπως πλοήγηση στο Internet, εφαρμογές Office και παλιά παιχνίδια (2011 και πίσω) τότε μία μνήμη 2GB είναι αρκετή. Αν όμως ασχολείσαι με απαιτητικές σχεδιαστικές εφαρμογές, και σύγχρονα παιχνίδια όπως Battlefield θα χρειαστείς 4 ή και 8GB μνήμης

4 – Ο δίσκος

Θέλεις ένα δίσκο στον οποίο να έχεις όλα τα τραγούδια, τις ταινίες και τα παιχνίδια σου, προτιμάς ταχύτητα από χωρητικότητα ή θέλεις και τα δύο; Διάλεξε ανάμεσα σε HDD, SSD ή Υβριδικό δίσκο.

Τι να προσέξεις

Τι κάνει

Εκεί βρίσκονται τα αρχεία που χρειάζεσαι, τα παιχνίδια που έχεις εγκαταστήσει, τα προγράμματά σου, τα τραγούδια σου, οι ταινίες σου.

Βασικά χαρακτηριστικά

Χωρητικότητα: Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερα αρχεία μπορεί να αποθηκεύσει. Η χωρητικότητα ενός δίσκου μετριέται σε Gigabytes (GB) ενώ πλέον υπάρχουν και δίσκοι χιλιάδων Gigabytes (1000GB=1Terabyte, TB).

Ταχύτητα: Η ταχύτητα τους μετριέται σε στροφές ανά λεπτό (Revolution Per Minute – RPM). Όσο πιο γρήγορα «γυρίζουν» οι δίσκοι τόσο πιο γρήγοροι είναι. ΠΡΟΣΟΧΗ: αφορά μόνο τους δίσκους HDD.

Τεχνολογία: Υπάρχουν τρεις τεχνολογίες σκληρών δίσκων. Οι «παραδοσιακοί» HDD που έχουν μεγάλη χωρητικότητα και οι SSD που δεν είναι τόσο μεγάλης χωρητικότητας αλλά η έλλειψη μηχανικών μερών τους κάνει ταχύτατους. Τέλος, υπάρχουν και οι υβριδικοί που συνδυάζουν μεγάλη ταχύτητα αλλά και χωρητικότητα.

Πώς επιλέγεις

Αν θέλεις μεγάλη χωρητικότητα στο Laptop σου χωρίς να σε ενδιαφέρει η ταχύτητα προτίμησε ένα μεγάλο HDD. Αν από την άλλη θέλεις επιδόσεις τότε είναι καλύτερο να προμηθευτείς έναν SSD δίσκο. Αν, τέλος, θέλεις να έχεις όλη τη μουσική και τις ταινίες μαζί σου, αλλά χωρίς συμβιβασμό στην ταχύτητα, τότε η καλύτερη λύση είναι να έχεις και τους δύο τύπους ή έναν υβριδικό.

5 – Οπτικό μέσο

Θέλεις το Laptop σου να είναι ένας κινητός HD κινηματογράφος ή προτιμάς μόνο απλές και καθημερινές εργασίες (αντιγραφή CD/DVD); Διάλεξε ανάμεσα σε ένα Blu-ray drive ή ένα απλό DVD drive.

Τι κάνει

Η συσκευή που θα παίξει τα Blu-ray σου, θα διαβάσει τα παιχνίδια και τα προγράμματά σου και θα αντιγράψει τα δεδομένα σου σε δισκάκια.

Πώς επιλέγεις

CD/DVD ROM: Πρόκειται για μία απλή συσκευή που μπορεί να διαβάσει δίσκους CD και DVD (παιχνίδια, προγράμματα, μουσική) χωρίς όμως να έχει δυνατότητα αντιγραφής. Στις μέρες μας τα «απλά» CD/DVD ROM τείνουν να εκλείψουν.

Blu-ray Drive: Αν θες να βλέπεις ταινίες σε High Definition στο Laptop σου, μην κοιτάς αλλού. Το Blu-ray Drive θα παίξει τις HD ταινίες σου χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Disk Rewriters: Εκτός από το να διαβάζουν CD, DVD, Blu-ray μπορούν και να τα αντιγράψουν. Έτσι, υπάρχουν Rewriters για κάθε κατηγορία οπτικού μέσου, ενώ ανάλογα με τη συσκευή αλλά και με το άδειο CD/DVD/Blu-ray που θα χρησιμοποιήσεις ορίζεται και η ταχύτητα εγγραφής.

Ταχύτητα εγγραφής: Η ταχύτητα με την οποία ένα οπτικό drive μπορεί να γράψει ένα άδειο CD/DVD/Blu-ray. Η ταχύτητα αυτή εξαρτάται από την ταχύτητα του ίδιου του drive αλλά και την ταχύτητα που υποστηρίζει το άδειο μέσο. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο (16x, 24x, 52x) τόσο πιο γρήγορα θα αντιγραφεί το CD/DVD/Blu-ray.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: