Φωτογραφίζοντας λουλούδια.

Φωτογραφίζοντας λουλούδια.

Καλύτερες ανοιξιάτικες φωτογραφίες.

Στο μυαλό των περισσότερων ερασιτεχνών φωτογράφων, η φωτογράφηση λουλουδιών είναι εύκολη υπόθεση. Συχνά οι δοκιμές των πρωτόπειρων φωτογράφων να έχουν ως θέμα τοπία και λουλούδια – ειδικά τώρα την άνοιξη που ο καιρός ανοίγει και προσφέρει ευκαιρίες. Αν είστε λοιπόν λάτρεις της φύσης που την άνοιξη φοράει τα καλύτερα πολύχρωμα ρούχα της, στο άρθρο μας θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για πετυχημένες λήψεις με αντικείμενο λουλούδια στους αγρούς, στους κήπους ακόμη και στα ανθοπωλεία και τις ανθοκομικές εκθέσεις.

Η εποχή της Άνοιξης συνοδεύεται από το σταδιακό μεγάλωμα της ημέρας. Ενώ οι ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες, ο ήπιος καιρός και η φύση που ανθίζει κάνουν τους ανθρώπους χαμογελαστούς και ευδιάθετους, αυτά δεν μεταφράζονται εξ ορισμού σε θετικές προϋποθέσεις για φωτογραφικές λήψεις. Τις μεσημεριανές ώρες, το έντονο, σκληρό φως του ήλιου κάλλιστα μπορεί να “κάψει” και να καταστρέψει την ατμόσφαιρα. Όταν ένα λουλούδι κατακλύζεται από έντονο φωτισμό, δυστυχώς οι λεπτομέρειες στα highlights χάνονται και η οπτική πληροφορία απουσιάζει.
Ας προτιμήσουμε λοιπόν τις “μαγικές ώρες” που ευνοούν τη δουλειά του φωτογράφου: εννοούμε προφανώς το ξημέρωμα και το σούρουπο, όταν το ηλιακό φως έρχεται υπό γωνία και είναι πιο διάχυτο και ομαλό χωρίς το σκληρό κοντράστ. Επίσης ιδανικό θα ήταν να πειραματιστούμε με μεγάλα σε εύρος κάδρα αναπαράγοντας όχι μόνο τις λεπτομέρειες αλλά το γενικότερο τοπίο και ολόκληρη την ομορφιά στη φύση. Ας θυμόμαστε πάντα ότι το φως και ο ήλιος είναι μεν σύμμαχοι της φωτογραφίας, μπορούν όμως να παίξουν και αρνητικό ρόλο.

shutterstock_46753996Πειραματισμοί

Οι κανόνες της φωτογράφησης, επειδή υπάρχουν δε σημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται απαρέκλιτα. Συμβουλεύουμε λοιπόν τους φωτογράφους να δημιουργήσουν ιδιαίτερα κάδρα πέρα από τις καθιερωμένες τεχνικές. Παίζοντας με τον ορίζοντα, να εστιάσουν στην κλίση ενός λουλουδιού ή κάποιου δέντρου. Να χρησιμοποιήσουν κόντρα φωτισμό, με έντονες σκιές ή να γυροφέρουν το θέμα βρίσκοντας ποιο σημείο τους καλύπτει πιο πολύ αναφορικά με αυτό που έχουν φανταστεί. Η στασιμότητα δε βοήθησε ποτέ κανέναν.

shutterstock_63802096

Εξοπλισμός

Για μεμονωμένα λουλούδια προσφέρεται ο macro φακός 50mm ή 100mm αφού αφήνει περιθώρια να πλησιάσουμε πολύ με λόγο αναπαραγωγής ως 1:1. Για πιο γενικές λήψεις οποιοσδήποτε καλός φακός με γρήγορο μέγιστο διάφραγμα (για ρυθμίσιμη εστίαση/αποεστίαση) ταιριάζει στις απαιτήσεις μας. Ο γενικής χρήσης zoom μεσαίων εστιακών αποστάσεων αποτελεί τη συνειδητή επιλογή πολλών φωτογράφων για λόγους απλότητας. Στο zoom oι επιλεγόμενες εστιακές αποστάσεις τείνουν κυρίως προς το tele αφού ευνοείται από το θέμα.

Εστιάζοντας στη λεπτομέρεια

Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές στο περιεχόμενο του όρου “λεπτομέρεια”. Πρώτον με ένα καλό macro, μπορούμε να καταγράψουμε λεπτομέρειες από τα λουλούδια που μας αρέσουν. Π.χ. να γεμίσουμε το κάδρο με τον ανθό ενός λουλουδιού και να παρουσιάσουμε τη λεπτομέρεια και την ιδιαιτερότητα στα χρώματα και τα σχήματα που αυτό εμφανίζει. Σε αυτές τις φωτογραφίες συνήθως θέλουμε μικρό βάθος πεδίου, ώστε να τονίζεται η προσοχή στην εστιασμένη λεπτομέρεια. Όσο πιο ανοικτό το διάφραγμα τόσο μικρότερο το βάθος πεδίου.
Επίσης  μπορούμε να επαναλάβουμε μια δεύτερη λήψη από μακρύτερα και με τη βοήθεια software να κροπάρουμε την εικόνα δημιουργώντας το επιθυμητό κάδρο. Αν η λήψη μοιάζει να έχει “συμπιέσει” πολλά λουλούδια μαζί λόγω προοπτικής από τηλεφακό, τότε διαλέξτε είτε αλλάξτε φακό παίζοντας με πιο ευρυγώνιο είτε χειριστείτε το κάδρο κροπάροντας κατάλληλα στο PC.

shutterstock_62562895Tip

Έστω ότι θέλουμε να δείξουμε το λουλούδι ή άλλο θέμα με δροσοσταλίδες.
Απλά θα πάρουμε το ψεκαστήρι που χρησιμοποιούμε για τα φυτά του κήπου και θα ψεκάσουμε προσεκτικά, χωρίς υπερβολές, το λουλούδι. Οι δροσοσταλίδες θα σχηματιστούν στην επιφάνεια μεταδίδοντας την αίσθηση της δροσιάς.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: