Πως να πετύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις μπαταρίες λιθίου

Πως να πετύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις μπαταρίες λιθίου

Στην καθημερινότητά μας περιστοιχιζόμαστε από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Oι φωτογράφοι πέρα από τις φωτογραφικές μηχανές, χρησιμοποιούν tablet, smartphone, laptop κλπ. Όλα αυτά στην μεγάλη πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν ως ηλεκτρική πηγή μπαταρίες ιόντων λιθίου (li ion).

3405518_orig

PhotoSchool_Know How_239.inddH μπαταρία li ion εργάζεται επί τη βάσει συνεχούς ροής ηλεκτρονίων ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο. Θεωρητικά αυτή η ηλεκτροχημική διεργασία συνεχίζεται για αόριστο κύκλο φορτίσεων/εκφορτίσεων. Στην πραγματικότητα όμως τα ηλεκτρικά στοιχεία έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής, 300-500 κύκλους κατά μέσο όρο. Βέβαια, υπάρχει μια ασάφεια για το τί συνιστά ένα κύκλο φόρτισης/εκφόρτισης. Αν φορτίσουμε μια μπαταρία που είναι στο 70% της χωρητικότητας ως το 90%, αυτό μετράει ως πλήρης κύκλος; Μάλλον όχι.
Η απόδοση μιας μπαταρίας λιθίου που τροφοδοτεί μια οποιαδήποτε φορητή ψηφιακή συσκευή (φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, smartphone κλπ.) μετριέται ποσοτικά με την χωρητικότητά της σε mAh (μιλιαμπερώρια).
Τυπικά μια μπαταρία διατηρεί το 100% της χωρητικότητας για μερικούς μήνες, ακόμη και με εντατική χρήση. Βέβαια υπάρχουν και καλύτερες περιπτώσεις όπως του Macbook Air. Επειδή ακριβώς η μπαταρία δεν αλλάζει εύκολα, ο κατασκευαστής (Apple) δίνει στις προδιαγραφές διάρκεια τουλάχιστον 1000 κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης πριν η μπαταρία “κατέβει” στο 80%.
Αν η μπαταρία “πέσει” γρήγορα, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία (cells) χαμηλής ποιότητας στο βωμό εξοικονόμησης κόστους. Σημειώνουμε ότι οι μπαταρίες των smartphone είναι σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις με ένα στοιχείο ενώ οι πιο “heavy duty” μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών αποτελούνται από δύο στοιχεία.
Μια άλλη παράμετρος είναι το βάθος αυτοεκφόρτισης (DoD: Depth of Discharge) δηλ. ο χρόνος που η μπαταρία χάνει το φορτίο της. Η διάρκεια ζωής συναρτάται άμεσα με το DoD δηλ. όσο μεγαλύτερο τόσο πιο πολύ θα αντέξει. Επίσης τα υψηλή ρεύματα φόρτισης και οι ακραίες θερμοκρασίες επιδρούν αρνητικά και στην χωρητικότητα και τη μακροχρόνια αντοχή.

PhotoSchool_Know How_239.indd

Βασικές συμβουλές

I    Επαναφορτίζουμε πριν η μπαταρία εξαντληθεί τελείως. Οι μπαταρίες  li ion δεν υποφέρει από το φαινόμενο μνήμης όπως οι αντίστοιχες νικελίου-καδμίου (NiCd). Έτσι μπορεί να φορτιστεί οποιαδήποτε στιγμή.
II   Αποφεύγουμε να φτάσει η μπαταρία στο έσχατο όριο δηλ. το 0%. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές μέσα από το firmware της συσκευής εκπέμπουν προειδοποιητικά μηνύματα στο 10% ή 15%.
III  Δεν φορτίζουμε τη μπαταρία στο full κάτω από ακραίες θερμοκρασίες.
Για παράδειγμα, αποφεύγουμε τη φόρτιση όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40°C υπό σκιάν.
IV  Για μακροχρόνια αποθήκευση όπως όταν π.χ. αφήσουμε τη μηχανή στο ντουλάπι για καιρό, συνιστάται φόρτιση της μπαταρίας ως το 40-50% και όχι στο 100% όπως θα ήταν η προφανής σκέψη.
V   Εκτός από τους κύκλους φόρτισης η φθορά των μπαταριών li ion έρχεται και με την πάροδο του χρόνου. Γι αυτό δεν συνιστάται η αγορά εφεδρικής μπαταρίας αν δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Ή αλλιώς, πρέπει να εναλλάσσετε μεταξύ τους τις δύο μπαταρίες που τυχόν έχετε και να μην αφήνετε τη μία στο ρόλο της εφεδρικής.
VI  Στις βιντεοκάμερες έχει περισσότερο νόημα η αγορά μπαταρίας li ion αυξημένης χωρητικότητας η οποία να δουλεύεται συνεχώς και να δίνει μεγαλύτερη αυτονομία
VII  Στις ακραίες περιπτώσεις που μια μπαταρία αποφορτιστεί τελείως και φαίνεται νεκρή ίσως επανέλθει με ειδικό εξοπλισμό (analyser με voltage boost) συνήθως οι μπαταρίες li ion “πεθαίνουν” όταν εξαντληθεί τελείως το φορτίο, η τάση στοιχείου πέσει κάτω από 2,4V και ανοίξει το προστατευτικό κύκλωμα ασφαλείας.
VIII Το πακ μπαταρίας είναι καλύτερα να φορτίζεται με τον δικό του εργοστασιακό φορτιστή για λόγους διασφάλισης των προδιαγραφών

_DSC8867

USB-ChargerΣε συμμόρφωση με σχετική κοινοτική οδηγία, αρκετές μπαταρίες φορτίζονται in camera με απλό φορτιστή USB 5V παρόμοιο με εκείνο των smartphone. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος επαναφόρτισης είναι σαφώς παρατεταμένος διότι οι φορτιστές smartphones/tablets είναι με λιγότερα mA σε σχέση με τους δυνατούς φορτιστές π.χ. των DSLR.

 

 

 

PhotoSchool_Know How_239.indd

Οι γνήσιες και οι μαϊμούδες

Προσοχή στις ιμιτασιόν μπαταρίες. Εκτός από το θέμα της ποιότητας των στοιχείων, πιθανές αποκλίσεις στα εσωτερικά κυκλώματα ασφαλείας που προστατεύουν από υπερφόρτιση κλπ. Είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας, υπερθέρμανση ή σε ακραίες περιπτώσεις πυρκαϊά.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: